NAŠE VÍNA

Hrozny, které používáme k výrobě vín si většinou vypěstujeme sami ve vinici zvané "Špilberky". Dlouho před námi zde vyráběli víno Rakušané, kteří pěstovali vinnou révu na 13-ti lokalitách v katastru Popic. Z té doby se dochovaly názvy historických viničních tratí, mj. i "Spielbergen" tedy počeštěle Špilberky.

Práce ve vinohradě je náročná, ale i krásná, když třeba sklízíte vlastní hrozny. Z části z nich vyrobíme modernějším způsobem Rosé nebo třeba Muškát, který dozraje brzy a chceme jej pít již v roce sklizně. Kvasíme v letitých kameninových nádobách, které udržují chlad, a my nepřijdeme o aromatické látky. Ostatní odrůdy, třeba Sauvignon, Ryzlink, Tramín necháme vykvasit také v kamenině, ale potom víno převezeme do sklepa, uložíme do akátových sudů a necháme zrát tak dlouho, jak je potřeba. Rok, dva nebo tři u červených vín. Nestavět se vínu do cesty, ale pozorovat jej a jít mu naproti je naším mottem. Není to lehké, myslím, že se musíte vinařství pár let věnovat, musíte být pokorní a nesmíte mít přehnaná očekávání.

Naše vína nejsou podrobena mikrobiální filtraci. Vyzrálé víno, které neskončí v regále obchodu, ale je šetrně přepraveno a následně uskladněno do tmavého větraného místa, kde je teplota mezi 6°c a 12°C,  nepotřebuje výrazná stabilizační opatření.

Při návštěvě našeho malého vinařství můžete ochutnat ročníky minulé a porovnat je třeba s těmi aktuálními. Rozdíl, v závislosti na průběhu počasí v daném roce je více, než patrný.

© Copyright 2012 CELARIA, s.r.o. | Design SCHNEIDER CZ graphic & design s.r.o. | Kód a programování Lukáš Havlíček | Administrace